marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu

Krzysztof
Przepisy
05.03.2015 15:56
marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu

Przepis

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady

2 jaja

1 szklanka cukru

125 gramów miękkiego masła lub margaryny

2 łyżeczki ciemnego kakao

1 szklanka mleka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu

1,5 łyżeczki sody

masa budyniowa:

0,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 g)

3 łyżki masła

3 szklanki mleka

dodatkowo:

0,5 słoiczka kwaskowatego dżemu (polecam z czarnej porzeczki)

słonecznik w karmelu:

200 gramów ziaren słonecznika

100 gramów masła

4 łyżki płynnego miodu

3/4 szklanki cukru (świetny też będzie brązowy)

Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie wbić jaja, wlać mleko, dodać dżem, zmiksować wszystko na gładką masę. Potem wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać aromat, utrzeć ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie za długo.

Kwadratową blaszkę o boku około 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Ciasto będzie dość niskie i tak ma być.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na dwa dość cienkie blaty. Polecam METODĘ NITKOWĄ.

Spodni blat smarujemy obficie dżemem.

Masa budyniowa.

W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy tradycyjny budyń.

Jeszcze ciepły wykładamy na dżem, rozprowadzamy do po całej powierzchni.

UWAGA: Jeśli mamy trudności z wygładzeniem budyniu, maczajmy łyżkę w szklance z gorącą wodą.

Masę budyniową przykrywamy drugim blatem (odwróciłam do do "góry nogami", by był równiejszy). Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki.

Teraz zabieramy się za ostatnią warstwę, a mianowicie słodziutki prażony słonecznik :)

Ziarenka podprażamy (ciągle mieszając), na suchej patelni na lekko brązowy kolor, od razu przekładamy do miseczki.

UWAGA: Pozostawienie słonecznika na gorącej patelni "zaowocuje" nam przypaleniem ziarenek.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy do połączenia, potem wsypujemy cukier, podgrzewamy około 2 minut, na końcu wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy palnik.

Gorącą mieszankę od razu rozprowadzamy po powierzchni ciasta, wygładzamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

UWAGA: Rondel, w którym przygotowywaliśmy karmel najlepiej od razu umyć, zanim masa zastygnie.