Kostka hiszpańska

Ewelina
Ciasta
28.02.2015 9:13
Kostka hiszpańska

masa 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki (30 lub 36%) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego (może być też Amaretto) 50 g małych bez 1 słoiczek konfitury wiśniowej z kawałkami owoców (250 g) 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki galaretki wiśniowej (proszku) Składniki: (na formę 24 x 24 cm) ciasto 125 g masła (lub oleju) 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka (białka i żółtka osobno) Nie mam pojęcia, ponieważ smaki z Hiszpanią raczej wiele wspólnego nie mają, albo ja o czymś nie wiem 😉 – czekoladowy spód, który jest odpowiednikiem murzynka, kawowa masa z bezami i fantazyjnie wmieszana konfitura wiśniowa. To ciasto wypatrzyłam jakiś czas temu w cukierni, w której nota bene panuje jakaś dziwna moda na kostki, bo z 12 ciast, jakie serwowali tego dnia, wszystkie nosiły nazwę kostka… Żelatynę podgrzać, ale też uważać, by nie doprowadzić do wrzenia (najłatwiej w mikrofali, na średniej mocy ok. 10 sek.) i wymieszać, by dobrze się rozpuściła. Ciasto, mimo dodatku bez nie jest przesłodzone, a dosyć ciężki spód ciekawie kontrastuje z delikatnym wierzchem ciasta. Wymieszać mikserem, by składniki dobrze się połączyły. Białka ubić na sztywno i wszystko delikatnie wymieszać. Wsypać 2 łyżki galaretki i energicznie mieszać, by galaretka dobrze się rozpuściła. (gdyby po połączeniu powstały grudki, całość można ponownie podgrzać w mikrofali, powinny się rozpuścić) Kolejny raz dodać 2 łyżki masy i energicznie wymieszać. Na ciasto wyłożyć połowę masy, nie wyrównywać, niech pozostaną górki. Ciasto rośnie z górką, która po wystygnięciu powinna trochę opaść, gdyby jednak pozostała spora, można ją ściąć. Do żelatyny dodać ok 2 łyżek masy i energicznie wymieszać. Mascarpone, kremówkę (powinny być dobrze schłodzone), cukier, likier i kawę umieścić w głębokim naczyniu. Masa Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny, by masa dobrze stężała. Ciasto Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/02/Kostka-hiszpanska.html