Składniki
Składniki:
* 500ml mleka 2%
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 łyżki cukru ( do budyniu )
* 2 średniej wielkości banany
* 250 ml śmietanki kremówki 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 50 g gorzkiej czekolady
Przepis
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów.
W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą.
Deser bananowy schłodzić w lodówce.