Oryginalna sałatka grecka

Ewelina
Sałatki
14.10.2014 19:50
Oryginalna sałatka grecka

Przepis

Przygodę z Grecką kuchnią należy oczywiście zacząć od sztampowego dania z tego kraju, czyli sałatki Greckiej! Tak też oczywiście zrobiłam :) W Grecji ta sałatka jest podawana niemal do każdego zestawu obiadowego i widać, że jest ważną częścią tamtejszej kuchni.

DSC_0929aaa

Postanowiłam, więc, że podzielę się z wami przepisem na oryginalną, grecką sałatkę. Obecnie ma ona wiele różnych wersji z wieloma dodatkowymi składnikami, jednak przepis na prawdziwą sałatkę zawiera tylko kilka produktów, ale za to obowiązkowo najwyższej jakości! W skład sałatki wchodzą pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki (czarne) oraz feta (spotkaliśmy się również z tym, że był to po prostu pokruszony biały ser). Oczywiście jest ona polana doskonałej jakości oliwą z oliwek oraz posypana odrobiną suszonych przypraw (z tego co się dowiedziałam to mieszanka przypraw, która zawiera głównie oregano, ale również odrobinę suszonej mięty, bazylii i tymianku). W większości knajpek spotkaliśmy się właśnie z taką wersją sałatki. Jednak można również natrafić na taką zawierającą np. paprykę albo grzanki.

DSC_0212az

Sałatka Grecka z papryką i grzankami na Krecie

Moja wersja sałatki greckiej jest jednak tradycyjna, dodałam do niej oczywiście przywiezione z Krety oliwki oraz oliwę z oliwek, ale każde dobrej jakości produkty doskonale się nadają.

Składniki (na pełną miskę):

Ogórka i pomidora powinno być mniej więcej po równo. Cebuli niezbyt wiele, jedynie do zaostrzenia smaku. Oliwek również nie za dużo, ale za to spory kawałek sera oraz dość dużo oliwy z oliwek.

1/2 ogórka

1 spory pomidor

1/2 niedużej czerwonej cebuli

garść czarnych oliwek

kawałek sera feta

około 2 łyżek oliwy z oliwek

przyprawy: spora szczypta suszonego oregano oraz odrobina suszonej bazylii, mięty i tymianku

DSC_0921aa

Przygotowanie:

Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, wrzucić do miseczki. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, następnie pokrojoną w piórka cebulę oraz oliwki. Na wierzch położyć kawałek fety (można ją również rozdrobnić). Przed samym podaniem polać oliwą z oliwek oraz posypać przyprawami (można je rozetrzeć je odrobinę w dłoniach, żeby nabrały ciepła i wydobyły swój aromat). Przed jedzeniem sałatkę należy oczywiście wymieszać.