Przepis
Czasem najprostsze składniki można połączyć w zupełnie nowy sposób, osiągając interesujący efekt. Szynka i ser nie muszą być banalne czy nudne – w tej sałatce robimy z nich roladki. W otoczeniu innych składników wyśmienicie się nie tylko komponują, ale też smakują!
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Składniki sałatki z roladkami:
- dwie mniejsze sałaty rzymskie - papryka czerwona - pół ogórka świeżego - 10-15 oliwek zielonych - 3-4 plastry sera żółtego (miękkiego, aby można z niego porobić roladki) - 3-4 plastry szynki - naturalny serek twarożkowy (np. Philadelphia) - jogurt naturalny typu greckiego
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Składniki sosu:
- 3-4 gałązki koperku - sól - pieprz - papryka ostra lub pieprz cayenne (zamiennie)
Sposób przygotowania sałatki z roladkami:
Zaczynamy od przygotowania sosu koperkowego. Koperek drobno siekamy i łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Zamiast papryki można użyć pieprzu cayenne. Całość mieszamy.
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Sałatka z roladami serowymi z szynką
Przechodzimy do przygotowania roladek. Bierzemy plaster sera i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę serka twarożkowego. Następnie układamy na nim plaster szynki i również rozsmarowujemy na nim cienką warstwę serka. Zwijamy z dłużej strony i kroimy rolady na jednocentymetrowe kawałki. Oliwki tniemy w talarki. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę czerwoną kroimy w paski, a ogórka świeżego w cienkie słupki. W misce łączymy ze sobą sałatę, paprykę i ogórka, a całość mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę rozkładamy na jednym większym talerzu lub na pojedyncze porcje na mniejszych talerzach. Polewamy sosem koperkowym i układamy roladki. Na koniec posypujemy oliwkami. Smacznego!