Przepis
Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku
1 kopiata łyżka kakao
Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dodałam do masy. Wymieszałam delikatnie. Ciasto podzieliłam na w miarę równe części. Do jednej dodałam kakao, do drugiej kokos, do trzeciej mak, wymieszałam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy na przemian na blaszkę. Coś a'la szachownica. Na koniec delikatnie przemieszałam trzonkiem od drewnianej łyżki. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto z blaszki, przekładamy np. na stolnicę i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy papier i studzimy, przekrawamy na pół.
Masa składniki:
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
Budynie mieszamy w 1/2 szklance mleka. Resztę trzeba zagotować, do gotującego się dodajemy rozmieszane budynie, ciągle mieszamy do momentu, aż budyń zrobi się gęsty. Odstawiamy do wystudzenia. Jak budyń ostygnie w misce ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodajemy stopniowo wcześniej ugotowany budyń. Masą przekładamy ciasto.
Składniki warstwa jabłkowa:
6 dużych jabłek
1 galaretka (u mnie cytrynowa)
Jabłka obieramy. Następnie starłam je na tarce o grubych oczkach, przełożyłam do rondelka i poddusiłam. jak zmiękły wsypałam suchą galaretkę. Dokładnie wymieszałam, żeby jabłka i galaretka się połączyły. Odstawiłam do przestudzenia. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam na wierzch ciasta, wstawiłam do lodówki, żeby galaretka i jabłka zastygły. Na drugi dzień wierzch posypałam mielonymi migdałami.