Ciasto katarzynka

Krzysztof
Przepisy
06.01.2015 20:14
Ciasto katarzynka

Przepis

Składniki na biszkopt :

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki gryczanej, ale może być wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej

1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego

1/2 szklanki cukru kryształu

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 jaj , 6 łyżek oleju

Przygotowanie :

Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku

Zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać

Masę przelać do foremki (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :)

Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier.

Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak.

Składniki na masę :

500 g śmietany tortowej 36 %

czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią

2 paczki ciastek Katarzynek

Przygotowanie masy :

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać.

Przygotowanie ciasta :

Na pierwszą część ciasta biszkoptowego nałożyć śmietanę, na śmietanę położyć Katarzynki, lekko dociskając

Na ciastka wyłożyć resztę śmietany, rozsmarować, a na wierzchu położyć drugą część ciasta biszkoptowego, udekorować dowolnie. Ja rozsmarowałam słoiczek powideł mandarynkowych które rozgrzałam, dodając do nich płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszaną w kilku łyżkach gorącej wody.

W przepisie jaki dostałam od p. Agnieszki , masą na przełożenie ciasta nie była śmietana lecz masa budyniowa. Ja zrobiłam śmietanę i muszę napisać, że jest to masa delikatna i trzeba przechowywać ją w chłodzie. Najlepiej smakuje dnia następnego, wtedy katarzynki skruszeją. Jeśli ciasto przeznaczymy do transportu, to zróbmy masę budyniową.

A to przepis na wykonanie masy budyniowej.

Szklankę mleka zagotować z 1 masłem i 1/4 szklanka cukru.

W drugiej szklance mleka rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie.