Pączki twarogowe

Krzysztof
23.01.2015 16:15
Pączki twarogowe

Przepis

Składniki:

• 500g sera półtłustego

• 500g mąki pszennej

• 100g cukru

• 2 łyżeczki cukru waniliowego

• 4 żółtka

• 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka octu

• 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

• tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)

• mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)

• cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Ser przecisnąć przez praskę.

2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.

3. Z ciasta wykrawać małą szklanką kółka.

4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.

5. pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.

6. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.