Przepis
Składniki:
• 500g sera półtłustego
• 500g mąki pszennej
• 100g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 4 żółtka
• 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka octu
• 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
• tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
• mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
• cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser przecisnąć przez praskę.
2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
3. Z ciasta wykrawać małą szklanką kółka.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
5. pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
6. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.