Przepis
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Białka ubijam na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.
Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.
Na koniec wlewam sok z cytryny.
Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej,
delikatnie mieszam.
Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC
przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Studzę i następnie robię polewę.
POLEWA
150 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
2-3 łyżek wrzątku
Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.
Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao
i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.
Lekko studzę.
Kolejno przygotowuję masę serową.
MASA SEROWA
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
4 jajka
1/2 szklanki cukru
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielam od żółtek.
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.
Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.
Wykończenie:
Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.
Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.
Na to wylewam 3/4 masy serowej.
Przykrywam drugą częścią biszkopta.
Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.
Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.
Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.
Najlepiej na całą noc.