SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Katarzyna
Przepisy
08.02.2015 8:41
SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Przepis

BISZKOPT

6 jajek

6 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej tortowej

otarta skórka z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

Białka ubijam na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.

Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.

Na koniec wlewam sok z cytryny.

Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej,

delikatnie mieszam.

Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC

przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Studzę i następnie robię polewę.

POLEWA

150 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

4 łyżki kakao

2-3 łyżek wrzątku

Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.

Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao

i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.

Lekko studzę.

Kolejno przygotowuję masę serową.

MASA SEROWA

1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu

4 jajka

1/2 szklanki cukru

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka oddzielam od żółtek.

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.

Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.

Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.

Wykończenie:

Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.

Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.

Na to wylewam 3/4 masy serowej.

Przykrywam drugą częścią biszkopta.

Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.

Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.

Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.

Najlepiej na całą noc.