Domowa mielonka ze słoika

Dagmara
Śniadania
05.02.2015 13:24
Domowa mielonka ze słoika

Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Nazajutrz czynność powtarzamy, czyli znów doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy godzinę pod przykryciem na małym ogniu i studzimy w garnku. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę. W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/02/domowa-mielonka-ze-soika.html