Karnawałowe oponki - pychotki

Krzysztof
Przepisy
05.02.2015 7:11
Karnawałowe oponki - pychotki

Przepis

Składniki:

1,5 szklanki mąki

130 g masła

1 łyżka cukru

2 jajka

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

50 g świeżych drożdży

1 łyżka mleka

szczypta soli

ok 1 l oleju do smażenia

Wszystkie składniku dostaniecie taniej :) tutaj

Przygotowanie:

W miseczce drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżeczką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki posiekać z masłem, szczypta soli, jajkami, śmietaną i zagnieść ciasto, dodać rozczyn, całość starannie zagnieść - odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki najlepiej naparstkiem. Oponki pozostawić na ściereczce do wyrośnięcia ok 15 minut.

Smażymy na rozgrzanym oleju ok 170 C z obu stron na złocisty kolor. Oponki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.