Przepis
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
30 g drożdży
80 g masła,rozpuszczonego
cukier waniliowy
skórka strata z jednej cytryny
1 szklanka mleka
szczypta soli
czerwony barwnik spożywczy
posypka
3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.
Wlać masło i wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
Upieczone odstawić do ostudzenia.
Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.