Pieczone oponki

Krzysztof
24.01.2015 10:45
Pieczone oponki

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

2 jajka

30 g drożdży

80 g masła,rozpuszczonego

cukier waniliowy

skórka strata z jednej cytryny

1 szklanka mleka

szczypta soli

czerwony barwnik spożywczy

posypka

3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.

Wlać masło i wyrabiać ciasto.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.

Upieczone odstawić do ostudzenia.

Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.

Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.