Przepis
Przepis na 8 porcji
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru
jajko
łyżeczka skórki startej z cytryny
150 g masła
szczypta soli
tłuszcz do formy
Wypełnienie:
budyń śmietankowy
1/2 l mleka
łyżka cukru pudru
50 g masła
500 g truskawek
szklanka dżemu truskawkowego
3–4 łyżki likieru pomarańczowego
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Budyń ugotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Oprószyć cukrem, pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować z masłem. Posmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wsypać surową fasolę. Piec 15 minut w 180°C. Usunąć papier z fasolą i piec 10 minut. Ostudzić. Na ciasto wylać masę budyniową. Obłożyć truskawkami. Dżem podgrzać z likierem. Posmarować nim truskawki. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.