Tarta z budyniowym kremem

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:29
Tarta z budyniowym kremem

Przepis

Przepis na 8 porcji

Ciasto:

250 g mąki

100 g cukru

jajko

łyżeczka skórki startej z cytryny

150 g masła

szczypta soli

tłuszcz do formy

Wypełnienie:

budyń śmietankowy

1/2 l mleka

łyżka cukru pudru

50 g masła

500 g truskawek

szklanka dżemu truskawkowego

3–4 łyżki likieru pomarańczowego

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Budyń ugotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Oprószyć cukrem, pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować z masłem. Posmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wsypać surową fasolę. Piec 15 minut w 180°C. Usunąć papier z fasolą i piec 10 minut. Ostudzić. Na ciasto wylać masę budyniową. Obłożyć truskawkami. Dżem podgrzać z likierem. Posmarować nim truskawki. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.