Przepis
Składniki:
opakowanie sera cheddar w plastrach Lactima
kawałek papryki
kilka gałązek szczypiorku
serek naturalny kremowy 200g
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
sałata
sól, pieprz do smaku
ulubiony sos
kiełki/rzeżucha
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku min wstawiamy ją na chwilę do mikrofali i rozpuszczamy, uważając aby jej nie zagotować.
Na desce rozkładamy folię spożywczą, na niej układamy plastry sera cheddar w formie większego prostokąta (po 2 plastry w rzędzie). Serek doprawiamy do smaku przyprawami i łączymy dokładnie z żelatyną. Rozkładamy go na plastrach sera i rozsmarowujemy. Na to układamy pokrojoną w kostkę paprykę, porwaną sałatę i szczypiorek. Przy pomocy folii zwijamy całość w roladkę wzdłuż dłuższego boku i owijamy folią. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę, aby rolada na mię ładnie zsiadła. Kiedy jest gotowa delikatnie ją koimy i podajemy z ulubionym rodzajem sałaty i sosem posypaną kiełkami lub świeżą rzeżuchą.