masa - 220 g miękkiego masła - 700 ml mleka - 3 żółtka - 4/5 szklanki cukru - cukier wanilinowy ( 8 g ) - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 75 ml likieru ( może być amaretto, baileys, lub kawowy, ja użyłam likieru tiramisu ) mus brzoskwiniowy - puszka brzoskwiń w syropie - 1 galaretka brzoskwiniowa ponadto - 2 galaretki brzoskwiniowe ( lub pomarańczowe lub 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa ) - 280 g herbatników pełnoziarnistych ciasto orzechowe - 6 jajek - 125 g cukru - 100 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki tortowej - 1 łyżka bułki tartej - 2 połówki brzoskwiń ( z puszki brzoskwiń, która jest potrzebna do musu brzoskwiniowego ) Ciasto Brzoskwiniowy sad wypatrzyłam kiedyś w cukierni i spróbowałam je odtworzyć – orzechowy biszkopt z kawałkami owoców, masa budyniowa z odrobiną alkoholu i mus brzoskwiniowy zamknięty w warstwach pełnoziarnistych herbatników. Ciasto zyskuje na smaku w miarę upływu czasu, będzie się idealnie nadawało na większe uroczystości, na które musicie przygotować sporo rzeczy. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut ( by mus jeszcze bardziej stężał ), a w tym czasie dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić. Masę rozprowadzić dokładnie przy brzegach blachy, by wylana na wierzch galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Składanie ciasta Gdyby wierzch biszkoptu miał nierówności, pościnać je, a ciasto odwrócić do góry nogami i z powrotem umieścić w blaszce. Piana jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, piana jest błyszcząca i nie wypada z miski po odwróceniu jej do góry nogami. Galaretkę rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, gdy nieco przestygnie połączyć z brzoskwiniowym puree. Ciasto wyjąc po upływie 20 minut i ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nią drugą połowę masy. Na koniec dodać likier i krótko zmiksować z masą. Gdy galaretka osiągnie odpowiednie stężenia, tzn. zacznie wyraźnie tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać ją na wierzch ciasta. Dwie połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę. Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z książki Kuchnia Haute Couture M. Grycan. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Kiedy mus będzie prawie stężały wyłożyć go na herbatniki i delikatnie rozprowadzić. Dobrze nasączyć syropem pozostałym z brzoskwiń ( zużyłam 3/4 szklanki syropu ). Do masy z żółtek dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Mus Pozostałe brzoskwinie zmiksować na puree ( syrop odlać i zachować ).