Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Agnieszka
Dania mączne
04.03.2016 12:34
Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Składniki: ciasto 2 szklanki mąki orkiszowej ok. 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli farsz: 450 g mrożonego szpinaku (liści) 250 g sera ricotta 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć) sól, biały pieprz Zazwyczaj z tradycyjnym ciastem z mąki pszennej, ale dziś zaproponuję Wam lżejszą i zdrowszą wersję – – szpinakowo-serowe wnętrze w pełnoziarnistym orkiszowym cieście. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut. Do szpinaku dodać ricottę, masło z cebulką i czosnkiem oraz stary parmezan. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by czosnek nie zdążył zbrązowieć. Dodać pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażyć na szklisto. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać z jogurtem naturalnym lub polane masłem i posypane tartym parmezanem. Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/03/Pierogi-orkiszowe-ze-szpinakiem-i-ricotta.html