- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
Składniki na formę 22x28cm
- 350 gram krakersów ( 2 opakowania )
- 1 puszka masy kajmakowej (najlepiej smak czekoladowy )
Krem budyniowy:
- 600 mililitrów mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( na filmie podany 1 ale lepiej dać 2 budynie )
- 100 gram masła
Masa orzechowa
- 300 gram prażonych orzechów ziemnych ( bez soli )
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki cukru,
- 150 gram masła
Przepis
Mieszamy budyń w proszku z połową szklanki mleka.
Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy pozostałe mleko wymieszane z budyniem.
Ostawiamy na 1 minutę a następnie dodajemy masło.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ropuszczamy masło, cukier oraz miód w garnku na średniej temperaturze,
zagotowujemy a następnie dodajemy orzechy.
Na przygotowaną blaszkę o wymiarach 22x28 wykładamy kolejno warstwy:
- krakersy
- masa budyniowa( powinna być ostudzona)
- krakersy
- masa kajmakowa
- krakersy
- orzechy w karmelu
Możemy dodać również białą czekoladę.
Ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny i gotowe.
Smacznego
Specjalne podziękowania dla Pana Tomasza Czapczynskiego, który wykonał to ciasto.
Polecamy profil Pana Tomasz na fb: https://www.facebook.com/zielonka.art/?fref=ts