Powidła śliwkowe - najlepsze :)

Krzysztof
Przepisy
11.09.2014 6:18
Powidła śliwkowe - najlepsze :)

Przepis

Składniki:

ok 6 kg śliwek wydrylowanych

250 g cukru

Przygotowanie:

Do dużego garnka 5,5l wsypujemy umyte i wydrylowane śliwki, gotujemy na małym ogniu 6h co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, powidła wyłączamy i garnek przykrywamy ściereczką odstawiając na noc, następnego dnia powtarzamy czynność a trzeciego dnia próbujemy powideł i jeżeli jest potrzeba dodajemy cukier, następnie gotując na małym ogniu 6-8h. Sterylizujemy czyste słoiki z przykrywkami w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 100 C , do ciepłych słoiczków nalewamy ciepłe powidła, zakręcamy i na czystą ściereczkę odstawiamy do góry dnem. Takie powidła w ciemnym i suchym miejscu mogą nam się przechować kilka lat.

Z tej porcji wyszło mi 6 słoiczków:)