Oszczędne faworki - najlepsze!

Krzysztof
Przepisy
18.01.2015 8:14
Oszczędne faworki - najlepsze!

Przepis

Składnik:

ciasto

1,5 szklanki mąki

4 żółtka

2,5 łyżki śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka spirytusu lub octu

1 l oleju do smażenia

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju na ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.

Usmażone faworki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.