Przepis
Składniki:
2 jędrne bakłażany
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku, starte
duża szczypta soli
sumak
płatki chili
Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200°C, aż bakłażany staną się miękkie.
Sos z tahiny:
1/4 szklanki pasty tahini
1/4 szklanki wody
1 ząbek czosnku, starty
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
świeżo mielony pieprz
sól
Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji i żądanej gęstości. Wlej sok z cytryny, przypraw czosnkiem, cynamonem, solą oraz pieprzem do smaku.
Dodatkowo:
pestki z 1 dużego granatu
świeżo posiekana pietruszka
Upieczone bakłażany polej sosem z tahiny, posyp pestkami granatu oraz pietruszką. Smacznego!