Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i natką pietruszki

Krzysztof
16.01.2015 10:43
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i natką pietruszki

Przepis

Składniki:

2 jędrne bakłażany

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

2-3 ząbki czosnku, starte

duża szczypta soli

sumak

płatki chili

Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200°C, aż bakłażany staną się miękkie.

Sos z tahiny:

1/4 szklanki pasty tahini

1/4 szklanki wody

1 ząbek czosnku, starty

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

świeżo mielony pieprz

sól

Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji i żądanej gęstości. Wlej sok z cytryny, przypraw czosnkiem, cynamonem, solą oraz pieprzem do smaku.

Dodatkowo:

pestki z 1 dużego granatu

świeżo posiekana pietruszka

Upieczone bakłażany polej sosem z tahiny, posyp pestkami granatu oraz pietruszką. Smacznego!