Zimowy sernik z żurawiną

Krzysztof
Przepisy
12.01.2015 20:04
Zimowy sernik z żurawiną

Przepis

Składniki na spód:

200 g ciastek oreo

30 g roztopionego masła

Ciastka wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij na proszek. Wlej masło i połącz z ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pokryj równomiernie ciasteczkową masą. Włóż na 15-30 minut do lodówki. A w tym czasie przygotuj masę serową.

Składniki na masę serową:

600 g twarogu półtłustego lub tłustego

250 ml kremówki 36%

3 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki włóż do misy miksera i zmiksuj aż do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Wyjmij z lodówki formę i pokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie.

Składniki na mus żurawinowy:

300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną)

sok z 1/2 cytryny

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny

300 ml kremówki 36%

Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do wystudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.

Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną