Przepis
Błyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini serowe na ciepło okraszone pysznymi dodatkami :)
Składniki ( dla 4-5 osób )
- tortellini z serem 50 dkg. ( dwa opakowania po 25 dkg.)
- boczek wędzony 10 dkg.
- szynka wędzona lub konserwowa 15 dkg ( ja daję pół na pół )
- papryka czerwona 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- zielona cebulka
- łyżka oleju
- sól
- bazylia, majeranek
Wykonanie
Tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Wszystkie składniki ( boczek, szynkę, paprykę,pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje szynkę, po chwili paprykę, jak troszkę zmięknie to dodaję pomidory. Doprawiam majerankiem i bazylią. Kiedy pierożki są już prawie miękkie,przekładam je łyżką cedzakową na patelnie z boczkiem i warzywami. Staram się dokładnie je odcedzić z wody. Mieszam wszystko bardzo delikatnie drewniana łyżką, kiedy składniki sie połączą nakładam na talerze i posypuję pokrojoną zieloną cebulką.
Smacznego :)