Babeczki z dekoracją z masy cukrowej

Karolina
Ciasta
15.04.2015 14:37
Babeczki z dekoracją z masy cukrowej

Składniki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z konfiturą jagodową Dr. Oetkera

2 szt. jajek

100 ml mleka

50 ml oleju

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)

80 g cukru pudru

1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 g masy cukrowej białej

1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

1 opak. Prymulki mini kwiatki z opłatka Dr. Oetkera

1 opak. Perełek kolorowych Dr. Oetkera

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Do łączenia poszczególnych elementów:

1 łyżka cukru pudru

5 kropli wody

Przepis

Sposób przygotowania:

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiego ciasta. Połowę ciasta rozłóż równomiernie w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie:

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik gazowy: 170°C

Piekarnik elektryczny: 170°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: około 20 - 25 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Masa cukrowa:

Masę cukrową podziel na 3 części. Jedną część zabarw niewielka ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać jasny odcień, drugą cześć zabarw niebieskim barwnikiem (kilka kropel zostaw do kremu), natomiast trzecią część masy pozostaw białą. Każdy kawałek masy na czas dekorowania zawiń dokładnie folią aby nie obsychała.

4

Krem maślany:

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodaj niewielka ilość niebieskiego barwnika i utrzyj do uzyskania jednolitego koloru. Część gotowego kremu przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Pozostałą częścią kremu posmaruj cienko babeczki na środku.

5

Dekorowanie:

Masę cukrową (z każdego koloru) rozwałkuj na cienki placek, możesz odrobinę podsypać cukrem pudrem, aby się nie kleiła. Foremką do ciastek z karbowanym rantem wykrawaj kółeczka i przyczepiaj je do babeczek. Kremem z woreczka zrób na środku dekoracyjne rozetki. Za pomocą lukru przyczep pozostałe ozdoby.