Ciasto "Bananowa chmurka"

Krzysztof
Przepisy
01.02.2015 9:30
Ciasto "Bananowa chmurka"

Składniki: (na formę o wym. 20 x 30 cm) biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej masa 250 g miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla) 200 g wiórek kokosowych beza ( można zastąpić gotowymi bezikami) 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżki budyniu bananowego 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto, które nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów w przygotowaniu, a jeśli zrezygnujemy z bezy na rzecz kupnych bezików, będzie łatwo, lekko i przyjemnie, a na dodatek pysznie…;) Polecam na rozpustny karnawał! Beza W tym cieście można zastąpić bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać białka, które pozostają z masy i upiekłam bezę. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać sok z cytryny i budyń. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się biszkopt. Puszysty biszkopt, przełożony masą budyniową z likierem bananowym i wiórkami kokosowymi, a całość oprószona delikatną, chrupiącą bezą. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać żółtka. Sposób wykonania: Biszkopt Białka ubić na sztywno. Na koniec przesiać mąki. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Masa Żółtka, szklankę mleka i obie mąki dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Wylać białka i rozprowadzić na papierze. Białka ubić na pianę. Przykryć drugim plackiem, skropić likierem i wyłożyć drugą część masy. Do bezy dodałam też odrobinę budyniu bananowego, co ma dodatkowo podkreślić bananowy smak ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/01/Ciasto-Bananowa-chmurka.html