Zastanawiasz się co przygotować na Sylwestra? Przedstawiamy przepis na pieczone nachosy na ostro z serem i mielonym mięsem. Ta przekąska jest prosta, szybka do przygotowania i po prostu pyszna!
Pieczone nachosy z serem to genialna przekąska na Sylwestra!
Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym, z dodatkiem pikantnych papryczek (opcjonalnie), fasoli i papryki to estrowa przekąska na ciepło. Dowiedz się, jak ją przygotować i zaskocz swoich gości! Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis.
Jak zrobić nachosy zapiekane z serem, mięsem mielonym i papryczkami jalapeno?
Składniki:
- paczka kukurydzianych chipsów typu nachos
- 150 g sera cheddar
- 150 g sera mozzarella
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego, może też być mix)
- 20 dag kiełbasy chorizo (opcjonalnie)
- pomidory w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 fasola z puszki
- papryka czerwona i zielona
- Garść pokrojonych papryczek jalapeno
- Sól, papryka ostra
Przygotowanie:
Na gorącej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zarumieni dodaj do niej rozgnieciony przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, lekko podsmażamy. Jeśli mamy chorizo to kroimy i wrzucamy również na patelnie. Do mięsa dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat oraz przyprawy. Całość dokładnie podsmażamy przez około 20-30 minut. Musimy dobrze zredukować wodę, tak aby nasz sos był gęsty i aromatyczny.
Przygotuj duża blachę, na której na dnie ułóż nachos. Na wierzch wykładamy mięso mielone, ser, oliwki, fasolę oraz pokrojone papryczki (ostra i normalna).
Całość włóż na 10 minut do piekarnika, do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną lub guacamole, posypane natką kolendry.
Poniżej, który trochę sie różni jednak ta sama koncepcja wykonania tego dania:
Guacamole:
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- połowa czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- sól do smaku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką. Rozgnieć je widelcem na pastę. Posiekaj cebulę i pomidora w drobną kostkę, rozgnieć czosnek. Dodaj sól, posiekaną papryczkę chili, listki świeżej kolendry i sok z limonki lub cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!