HIT na imprezę! Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym!

Patrycja
Przekąski
28.12.2021 14:35
HIT na imprezę! Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym!

Zastanawiasz się co przygotować na Sylwestra? Przedstawiamy przepis na pieczone nachosy na ostro z serem i mielonym mięsem. Ta przekąska jest prosta, szybka do przygotowania i po prostu pyszna!

Zdjęcie HIT na sylwestra. Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym! #1

Pieczone nachosy z serem to genialna przekąska na Sylwestra!

Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym, z  dodatkiem pikantnych papryczek (opcjonalnie), fasoli i papryki to estrowa przekąska na ciepło. Dowiedz się, jak ją przygotować i zaskocz swoich gości! Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis.

Jak zrobić nachosy zapiekane z serem, mięsem mielonym i papryczkami jalapeno?

Składniki:

  • paczka kukurydzianych chipsów typu nachos
  • 150 g sera cheddar
  • 150 g sera mozzarella
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego, może też być mix)
  • 20 dag kiełbasy chorizo (opcjonalnie)
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 fasola z puszki
  • papryka czerwona i zielona
  • Garść pokrojonych papryczek jalapeno
  • Sól, papryka ostra

Przygotowanie:

Na gorącej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zarumieni dodaj do niej rozgnieciony przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, lekko podsmażamy. Jeśli mamy chorizo to kroimy i wrzucamy również na patelnie. Do mięsa dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat oraz przyprawy. Całość dokładnie podsmażamy przez około 20-30 minut. Musimy dobrze zredukować wodę, tak aby nasz sos był gęsty i aromatyczny.

Przygotuj duża blachę, na której na dnie ułóż nachos. Na wierzch wykładamy mięso mielone, ser, oliwki, fasolę oraz pokrojone papryczki (ostra i normalna).

Całość włóż na 10 minut do piekarnika, do czasu, aż ser całkowicie  się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną lub guacamole, posypane natką kolendry.

Poniżej, który trochę sie różni jednak ta sama koncepcja wykonania tego dania: 

Guacamole:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • połowa czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką. Rozgnieć je widelcem na pastę. Posiekaj cebulę i pomidora w drobną kostkę, rozgnieć czosnek. Dodaj sól, posiekaną papryczkę chili, listki świeżej kolendry i sok z limonki lub cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Zdjęcie HIT na sylwestra. Pieczone nachosy z serem i mięsem mielonym! #2