Przepis
Zostało mi trochę rosołu i udo z kurczaka. Zastanawiałam się, co z tym fantem zrobić - przecież nie wyrzucę. No i w końcu wymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe.
Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 350-400 ml bulionu
- duże udko z kurczaka (z rosołu)
- marchewka z rosołu
-2,5 łyżki mąki
- maggi
- pieprz
- łyżeczka kurkumy
- duża szczypta chilli
- pół szklanki ryżu
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu.