Składniki: - mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) - 500g kapusty kiszonej - 10 plastrów sera żółtego - 20 plastrów boczku surowego wędzonego - 300ml śmietanki 30% - 2 szklanki wody - 4 ząbki czosnku - 2 garście posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie: - Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki :) Po 30 minutach, kiedy większość wody odparuje, wlewamy śmietankę i dusimy przez kolejne pół godzinki ( śmietanka odparuje, zgęstnieje i zrobi się pyszny, kremowy sos ). - Na kapustę wykładamy podsmażone w boczku mięsa udek, wrzucamy czosnek i zalewamy 0,5l wody.