Mac n'cheese "cztery sery"

Dagmara
Obiad
11.04.2016 22:19
Mac n'cheese "cztery sery"

Składniki: 400-500 g makaronu macaroni 40 g masła + trochę do wysmarowania formy 40 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 55 g żółtej mozzarelli, pokrojonej w kostkę 85 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę 85 g sera brie, pokrojonego w kostkę 85 g świeżo startego parmezanu 55 g bułki tartej oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pozostały parmezan mieszamy z bułką tartą i posypujemy makaron, całość skrapiamy oliwą z oliwek. Pyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki Mac ncheese. 2. W między czasie w garnku topimy masło, wsypujemy mąkę. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi. Dużą szklaną formę smarujemy masłem, przekładamy makaron w sosie i wyrównujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/04/mac-ncheese-cztery-sery.html