Składniki
400 g schabu bez kości
6 łyżek oliwy z oliwek
marchewka
czerwona papryka
6-8 pieczarek
por
1 cebula
puszka kukurydzy
1/3 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
sól i pieprz
200 g ryżu,ugotowanego
Przepis
Mięso pokrój w paseczki lub w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, pieczarki i pora w plastry.
Mięso podsmaż na patelni. Dodaj warzywa i smaż przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj wodę,osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.
Dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z ok. 4 łyżkami wody. Podawaj z ryżem.