Gorąca czekolada z chilli

Anna
Przepisy
30.12.2014 18:59
Gorąca czekolada z chilli

Przepis

Aksamitna, gładka, kremowa... Taka właśnie jest gorąca czekolada według mojego przepisu. Człowiek ma po wypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni.

Potrzebujemy (na 2 filiżanki):

- 300 ml mleka

- 2 łyżki wody

- kubeczek kremówki

- 50 g deserowej czekolady

- łyżkę brązowego cukru

- mieloną chilli

- łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu.