Przepis
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
CIASTO KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag cukru pudru (niecała szklanka)
4 żółtka
20 dag masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
JABŁKA:
2-3 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon do smaku
2 łyżki kaszy manny
ORZECHY:
25 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny/ masła
DODATKOWO:
kasza manna do posypania spodu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparują część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Na koniec wmieszać kaszę mannę.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków. Ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać.
Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. godzinę, aż ciasto będzie złote, wypieczone. W razie obaw, że spód się nie wypiecze, można postawić blaszkę trochę niżej niż na poziomie środka.
Upieczone ciasto najlepiej wyjąć na na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki na orzechowy wierzch wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, pogotować jeszcze przez 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić na całości.
SMACZNEGO!