Gruszotka - szarlotka idealna

Krzysztof
Przepisy
26.09.2014 7:06
Gruszotka - szarlotka idealna

Przepis

Składniki:

315 g mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

225 g zimnego masła

50 ml lodowatej wody

2 kg gruszek (jabłek)

1 łyżka soku z cytryny

250 g cukru

30 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

150 g cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

165 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

115 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj spód: wymieszaj 315 g mąki z łyżką cukru i łyżeczką soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę wody i szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Skrop je cytryną i dodaj 250 g cukru, 30 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę cynamonu i gałkę. Wymieszaj.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą. Owoce ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30 minut.

Ze 150 g cukru, reszty cynamonu i soli, mąki, proszku do pieczenia i roztopionego masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze godzinę.

Możesz podawać na ciepło - np. z lodami i bitą śmietaną lub ostudzone posypane cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.