Przepis
Składniki:
315 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225 g zimnego masła
50 ml lodowatej wody
2 kg gruszek (jabłek)
1 łyżka soku z cytryny
250 g cukru
30 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
165 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód: wymieszaj 315 g mąki z łyżką cukru i łyżeczką soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę wody i szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Skrop je cytryną i dodaj 250 g cukru, 30 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę cynamonu i gałkę. Wymieszaj.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą. Owoce ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30 minut.
Ze 150 g cukru, reszty cynamonu i soli, mąki, proszku do pieczenia i roztopionego masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze godzinę.
Możesz podawać na ciepło - np. z lodami i bitą śmietaną lub ostudzone posypane cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.