Przepis
Składniki dla 4 osób:
4 jaja
3 łyżki listów czarnej chińskiej herbaty
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sherry
15 ziaren pieprzu
2 goździki, 1 mały kawałek cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
1/3 gwiazdki anyżku
1/2 małej ostrej suszonej papryczki
10 ziaren kolendry
1 łyżka soli
Sos:
2łyżki sosu sojowego
pół łyżki tabasco
pół łyżeczki pasty imbirowej
kilka kropel soku z cytryny
Jajka ugotować na twardo (ok. 15 min.). Ostudzić, po czym delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich z jajek. Przyprawy wymieszać i utłuc w moździerzu. Jajka przełożyć do rondelka, dodać herbatę, utłuczone przyprawy, sól, sos sojowy i sherry. Zalać 3/4 litra wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 30 min. Składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać. Ugotowane jaja ostudzić. Po zdjęciu skorupki na powierzchni powinien pojawić się brunatny, marmurkowy wzór(mnie to średnio wyszło, bo niektóre jajka pękły w czasie gotowania i za dużo płynu dostało się pod skorupkę). Obrane jajka pokroić w połówki lub ćwiartki. Osobno podać sos.