Chińskie jaja marmurkowe

Krzysztof
Śniadania
28.12.2014 15:53
Chińskie jaja marmurkowe

Przepis

Składniki dla 4 osób:

4 jaja

3 łyżki listów czarnej chińskiej herbaty

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sherry

15 ziaren pieprzu

2 goździki, 1 mały kawałek cynamonu

6 ziaren ziela angielskiego

1/3 gwiazdki anyżku

1/2 małej ostrej suszonej papryczki

10 ziaren kolendry

1 łyżka soli

Sos:

2łyżki sosu sojowego

pół łyżki tabasco

pół łyżeczki pasty imbirowej

kilka kropel soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo (ok. 15 min.). Ostudzić, po czym delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich z jajek. Przyprawy wymieszać i utłuc w moździerzu. Jajka przełożyć do rondelka, dodać herbatę, utłuczone przyprawy, sól, sos sojowy i sherry. Zalać 3/4 litra wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 30 min. Składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać. Ugotowane jaja ostudzić. Po zdjęciu skorupki na powierzchni powinien pojawić się brunatny, marmurkowy wzór(mnie to średnio wyszło, bo niektóre jajka pękły w czasie gotowania i za dużo płynu dostało się pod skorupkę). Obrane jajka pokroić w połówki lub ćwiartki. Osobno podać sos.