Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód:
300g herbatników z polewą czekoladową (możecie też użyć zwykłych i dodać łyżkę więcej kakao)
80g miękkiego niesolonego masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego dobrej jakości lub półtłustego twarogu zmielonego dwukrotnie
250g serka mascarpone
250g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
275g gorzkiej czekolady 70% roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
około 500g suszonych śliwek bez pestek
100ml rumu
Polewa:
200g mlecznej czekolady
2 łyżki syropu złocistego
40g niesolonego masła
Wykonanie:
Śliwki zalej rumem i odstaw do nasączenia na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odłóż kilka do dekoracji, a resztę zblenduj wraz z rumem (niezbyt dokładnie). Odstaw.
Przygotuj spód sernika. Ciastka pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem oraz kakao (najłatwiej zrobić to z malakserze). Tak przygotowane wciśnij w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Odstaw na bok.
Twaróg zmiksuj z mascarpone oraz cukrem, aż wszystko się dobrze połączy, a masa nabierze puszystości. Następnie wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym.
Dodaj do masy wanilię oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj do całkowitego połączenia.
Na przygotowany wcześniej spód wlej około 1/3 masy serowej. Na to wykładaj porcjami połowę zblendowanych śliwek, rozprowadzając je delikatnie widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wlej do formy kolejną 1/3 masy serowej i znów śliwki. Zalej wszystko resztą masy serowej i wyrównaj.
Piecz sernik w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Upieczony pozostaw w formie owiniętej folią aluminiową do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstaw na około 2 godziny do lodówki.
Zimny sernik wyjmij delikatnie z formy (najłatwiej zrobić to oddzielając jego boki szpatułką namoczoną w gorącej wodzie).
Przygotuj polewę. Czekoladę oraz masło umieść w żaroodpornej miseczce i roztop nad rondelkiem z wrzącą wodą lub w mikrofalówce. Dodaj syrop złocisty i wymieszaj, aż całość będzie jednolita i błyszcząca. Przestudź.
Zimną polewą oblej wierzch sernika, pozwalając jej swobodnie spływać po bokach. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej śliwki w rumie.
Podawaj schłodzony.
Smacznego :)
* Formę z sernikiem owiń szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do większej formy o wysokim brzegu. Zagotuj wodę w czajniku i, po wstawieniu sernika do pieca, wlej do dużej formy, napełniając ją na tyle, by woda sięgała do około 2/3 wysokości tortownicy