Piernik Staropolski Dojrzewający

Krzysztof
14.11.2014 22:02
Piernik Staropolski Dojrzewający

Przepis

PIERNIK STAROPOLSKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCY !

Składniki :

PIERNIK :

• 0,5 kg prawdziwego miodu ( najlepiej lipowy )

• 1,5 szklanki cukru

• 250g masła

• 1 kg mąki pszennej

• 3 jajka

• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

• pół szklanki mleka

• pół łyżeczki soli

• 3-4 torebek przyprawy do piernika

• Powidła

POLEWA:

• białko z jajka L

• 150g cukru pudru

• 2 łyżki soku z cytryny

ETAP I.

Miód, cukier i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż masa się rozpuści i będzie bardzo gorąca. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.

Do garnka z chłodną masą dodajemy powoli mąkę pszenną i jajka, dolewamy sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego albo emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Ciasto w takim stanie zostawiamy na 4-6 tygodni . Pieczemy dopiero na 4 dni przed świętami.

ETAP II.

Na 3-4 dni przed świętami . Piernik wyjąć z lodówki, podzielić na 3 części i rozwałkować (ciasto bardzo ładnie się wałkuje, wystarczy je lekko podsypać mąką). Używamy większej blachy, aby placki nie były zbyt grube ponieważ potem ciężej się je kroi. Piec po kolei w blaszce przez około 15-20 minut (sprawdzamy patyczkiem) w temperaturze ok. 180 stopni.

Ochłodzone placki przekładamy powidłami, wcześniej podgrzanymi na patelni, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy równomiernie (np. deską lub książkami) i zostawiamy 23 Grudnia.

ETAP III.

Dzień przed wigilią oblewamy nasz piernik lukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem. Jeśli lukier jest zbyt gesty można dodać soku z cytryny, jeśli zaś zbyt rzadki należy dodać cukru pudru.

UWAGI:

• Zanim zabierzesz się za pieczenie piernika przeczytaj dokładnie przepis i przygotuj wszelkie potrzebne rzeczy wcześniej.

• Czas pieczenia będzie uzależniony od grubości ciasta.

• Gotowe ciasto przekrój wzdłuż na 2 części ( wyjdą j 2 ciasta o kształcie prostokąta, tak jak keks) Jedną cześć zjedz w święta, a drugą zostaw na sylwestra. Piernik będzie jeszcze lepszy.

• Gdy będziesz Dzielić ciasto przed pieczeniem na 3 części możesz również 1/3 odłożyć na bok, i wykorzystać ja na pierniczki. Wtedy upiecz tylko 2 placki, a po upieczeniu przekrój wzdłuż na pól. Wyjdzie Ci piernik węższy, ale za to czteropiętrowy. Wybór należy do Ciebie.

SMACZNEGO ! ;)