Najlepsza masa makowa

Gosia
18.12.2014 10:07
Najlepsza masa makowa

Przepis

Składniki:

500g suchego maku

150g jasnego brązowego cukru muscovado

50g rodzynek

50g suszonej żurawiny

50g orzechów włoskich, drobno posiekanych

4 łyżki płynnego miodu

2 łyżki likieru amaretto

1 łyżka miękkiego, niesolonego masła

1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 – 3 garście posiekanych z grubsza płatków migdałowych

Wykonanie:

Mak wsyp do miski lub odpornego na wysoką temperaturę pojemnika i zalej wrzątkiem tak, by woda całkowicie go pokryła. Jeśli mak wciągnie wodę, należy uzupełnić jej poziom. Pozostaw całość do wystygnięcia, po czym odsącz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (należy do tego użyć najdrobniejszego sitka).

Do zmielonego maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.

Jeżeli masa ma być dodatkiem do ciast lub babeczek, należy ją wymieszać z ubitymi na sztywno białkami (6 sztuk). Do łazanek lepsza będzie z dodatkową porcją miodu – ja dodaję jeszcze około 3 łyżek, by ładnie oblepiała makaron i była odpowiednio słodka.

Masę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 5 dni lub zamroź (bez dodatku białek).

Smacznego :)