Przepis
Składniki:
500g suchego maku
150g jasnego brązowego cukru muscovado
50g rodzynek
50g suszonej żurawiny
50g orzechów włoskich, drobno posiekanych
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżka miękkiego, niesolonego masła
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 – 3 garście posiekanych z grubsza płatków migdałowych
Wykonanie:
Mak wsyp do miski lub odpornego na wysoką temperaturę pojemnika i zalej wrzątkiem tak, by woda całkowicie go pokryła. Jeśli mak wciągnie wodę, należy uzupełnić jej poziom. Pozostaw całość do wystygnięcia, po czym odsącz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (należy do tego użyć najdrobniejszego sitka).
Do zmielonego maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
Jeżeli masa ma być dodatkiem do ciast lub babeczek, należy ją wymieszać z ubitymi na sztywno białkami (6 sztuk). Do łazanek lepsza będzie z dodatkową porcją miodu – ja dodaję jeszcze około 3 łyżek, by ładnie oblepiała makaron i była odpowiednio słodka.
Masę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 5 dni lub zamroź (bez dodatku białek).
Smacznego :)