Makowiec na biszkopcie

Gosia
14.12.2014 13:45
Makowiec na biszkopcie

Przepis

Składniki na masę makową:

500g maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie

3 duże jajka

1 szklanka cukru pudru

150g miękkiego, niesolonego masła

2 łyżki płynnego miodu

4 łyżki oleju roślinnego

100g posiekanych orzechów włoskich

100g płatków migdałowych

1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Na biszkopt:

5 dużych jaj

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

5 łyżek oleju

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

130g czekolady (u mnie 80g gorzkiej i 50g mlecznej, ale może być sama gorzka), posiekanej

50ml kremówki

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej.

Żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i ucieraj do całkowitego połączenia.

Do masy dodawaj stopniowo zmielony mak i mieszaj dokładnie. Dodaj olej oraz miód, a na koniec wsyp orzechy i płatki migdałowe. Zmiksuj.

Masę makową przełóż do prostokątnej formy o wymiarach około 24 x 32cm lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.

Gdy minie około 30 minut pieczenia masy makowej, zajmij się biszkoptem.

Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier oraz cukier z wanilią. Dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj.

Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na średnich obrotach miksera.

Wyjmij formę z masą makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne 20 minut, aż biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu. Wystudź.

Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę oraz kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym ogniu lub w mikrofalówce i wymieszaj na gładką masę. Tak przygotowaną polewą udekoruj ostudzony makowiec.

Jeżeli nie chcesz polewać makowca czekoladą, możesz go po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Podawaj pokrojony w nieduże kwadraty.

Smacznego :)