Przepis
Już za tydzień zasiądziemy wraz z naszymi rodzinami przy wigilijnym stole. Dlatego właśnie pragnę podzielić się z Wami potrawą, która na moim stole znajdzie się na pewno i mam nadzieję że po tym wpisie na Waszych stołach również :)
Składniki:
1kg fileta z ryby ( u mnie mintaj lub panga)
puszka ananasa
3 duże cebule
380g ketchupu kotlińskiego
mąka , jajko , bułka tarta ( do panierki)
olej
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, po usmażeniu przekładamy do garnka. Ananasa kroimy w średniej wielości kostkę, sok z ananasa wlewamy do garnka z cebula i dodajemy do niego słoik ketchupu i gotujemy, po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy kawałki ananasa.
Ryby kroimy na mniejsze porcje, panierujemy ( mąka, jajko, bułka tarta ) i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu ryby układamy w misce warstwami na przemian z sosem tak, aby na samej górze był nasz sos.
Ryba smakuje najlepiej na drugi dzień po przyrządzeniu. Podajemy ją na zimno :)