Przepis
Świąteczny sernik kajmakowy na korzennym spodzie
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek maślanych (petit beurre)
100g masła
3 łyżeczki przyprawy korzennej
Masa serowa: (UWAGA! wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1kg serka waniliowego do serników na zimno (President)
250g serka typu Philadelphia
3 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek M
3/5 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
puszka kajmaku
Wykonanie:
Spód: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, ciastka maślane kruszymy w blenderze na mąkę. Do masła dodajemy pokruszone ciastka i przyprawę korzenną – mieszamy całość i wykładamy na dno tortownicy. (niczym nie smarujemy tortownicy ani nie wykładamy papierem). Umieszczamy w lodówce na min. pół godziny.
Kajmak przekładamy do garnuszka i podgrzewamy chwilę, by się rozrzedził. Odstawiamy, by masa kajmakowa ostygła.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, funkcja góra dół.
Masa serowa: (Pamiętajmy, by masy serowej nie miksować długo, wystarczy tylko do połączenia składników i obowiązkowo na najmniejszych obrotach).
Serek miksujemy na małych obrotach z serkiem Philadelphia i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty – by cukier się rozpuścił. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym robimy krótką przerwę, by zdążyło się zmiksować z masą serową. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Miksujemy chwilę – tylko do połączenia składników. Przekładamy masę serową na ciasteczkowy spód i za pomocą łyżki nakładamy masę kajmakową zaczynając od zewnątrz do środka sernika, tworząc koła na kształt ślimaka :) Dno i boki tortownicy owijamy folią aluminiową w kilku warstwach – tak, by woda nie zmoczyła sernika.
Tortownicę umieszczamy w głębokiej blasze, do której wlewamy 2l wrzątku i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, nie uchylając drzwi. Po 10 minutach, delikatnie uchylamy drzwi, a po 15 kolejnych minutach możemy wyjąć sernik i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce minimum na 5 godzin, najlepiej na całą noc.