Przepis
Czasem zdarzają się sytuacje kryzysowe. Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili, dookoła wszystkie sklepy zamknięte, a lodówka niekoniecznie pęka w szwach. Czasem z najprostszych składników można wyczarować ciasto, które w pełni zadowoli podniebienie niejadka. Przepis jest na tyle godzien uwagi, że korzystałam już z niego nieraz i skorzystam pewnie jeszcze wiele razy. Specjalnie na ostatnie święta odkopałam mój oryginalny i sprawdzony przepis - pewniak. Teraz dzielę się nim z Wami. I gorąco polecam. Chciałam tylko nadmienić, ze moje ciasto (o widocznej na zdjęciu wysokości) pieczone było w formie o wymiarach mniej więcej kartki a4, możecie użyć większej i otrzymacie wtedy niższe kawałki. Przepis dodaję też do akcji-konkursu, liczę na wygranie tej oto książki.
Ciasto:
25 dag masła
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
Masło siekamy na kawałki. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i cukier. Ciasto wyrabiamy ręką albo mikserem aż do połączenia składników. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wyklejamy dokładnie foremkę i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Masa:
1 l śmietany 18% lub w wersji lżejszej - 12%
5 białek
3/4 szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubimy słodkie wypieki)
1 łyżka cukru wanilinowego Wodzisław
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego Wodzisław (2x40 g)
20 dag wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami cukier (wanilinowy również) nie przerywając miksowania. Gdy w całości się rozpuści dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się mas.
Dodajemy budynie oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
mały słoiczek powideł śliwkowych lub ''czekośliwki'' (czekośliwkę możecie w prosty sposób zrobić samodzielnie dodając do powideł 1-2 łyżki kakao)
cukier puder do posypania
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a następnie wylewamy masę śmietanowo - białkową. Wkładamy na 5 -10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na masę wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto (będzie to łatwiejsze, jeżeli wcześniej włożymy je do zamrażarki). Pieczemy aż do zrumienienia się ciasta około 45 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.