Składniki
3 szklanki mąki
1,5 pół szklanki cukru (0,5 szklanki +1 szklanka)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego
1200 gram kwaśnej śmietany
Przepis
Mąkę, cukier, szczyptę sol, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy przesiewamy przez sitko do dużej miski.
Do mieszanki mąki dodajemy masło oraz żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki do pieczenia. Pozostała część posłuży jako kruszonka. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Upieczony spód ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniu śmietankowego oraz kwaśną śmietanę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę wylewamy na ostudzony spód ciasta. Na wierz ścieramy pozostałe ciasto w celu uzyskania chrupiącej kruszonki.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
I gotowe.
Życzymy smacznego!