Przepis
Składniki:
1 cykoria
200 g świeżego sera robiola * (można zastąpić fetą)
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki
kilka gałązek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Wykonanie:
Liście cykorii umyłam, odsączyłam z wody na papierowym ręczniku. Posiekałam natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek.
Przygotowałam krem serowy. W miseczce utarłam na pulchną masę ser, dodając odrobinę oliwy. Pod koniec ucierania dodałam ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek. Tak wyrobiony i wymieszany serek wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, mus przełożyłam do rękawa cukierniczego (można przełożyć do foliowego woreczka i odciąć koniuszek na jednym rogu) i wyciskałam na przygotowane liście cykorii. Liście cykorii ułożyłam promieniście na talerzu i udekorowałam pomidorem oraz bazylią.