Przepis
Ciasta kruche
Robi się świątecznie. Zanim opatulimy się na dobrze zapachami piernikowymi, zaproponuję Wam ciasto, które tradycyjnie jest kojarzone ze świętami, niekoniecznie z przyprawą korzenną. Strasznie sycące i obłędnie smaczne, przynajmniej dla mnie - zagorzałej fanki wszystkiego co z kaszką i powidłami. No dobrze - piernik ma swój niepodważalny urok, jednak urozmaicenie tej klasy jest jak najbardziej wskazane. Oryginalny przepis znalazłam tu i nieco zmodyfikowałam do wymiarów mojej blaszki (a4). Jeszcze raz gorąco polecam!
Ciasto:
3 i 3/4 szklanki mąki
225 g masła
3 małe jajka (lub 2 większe)
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
Masło siekamy na kawałki, przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Ciasto dzielimy na 3 części (mniej więcej równe). Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia i pieczemy każdy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa:
1,5 l mleka
11 łyżek kaszy manny (dodałam jeszcze z 2-3)
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
120 g masła
+ słoik powideł śliwkowych
Mleko zagotowujemy, następnie dodajemy kaszkę manną uważając aby nie utworzyły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy cukier (rozpuści się pod wpływem ciepła) oraz sok z cytryny. Całość studzimy - w międzyczasie masa powinna jeszcze zgęstnieć. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem a następnie dodajemy po jednej łyżce kaszki.
Blat smarujemy powidłami a następnie wykładamy nieco ponad 1/3 kremu. Spód drugiego placka smarujemy powidłami i układamy na kremie. Z drugiej strony również smarujemy i wykładamy większość pozostałego kremu. Ostatni placek też smarujemy z obu stron powidłami i dodajemy resztę kremu. Przygotowujemy polewę.
Polewa, ewentualnie podwójna porcja tej:
3 łyżeczki miodu
120 g czekolady deserowej
3 łyżeczki masła
1 łyżka mleka
2 łyżki kakao
Czekoladę łamiemy. Przekładamy do rondelka i dodajemy inne składniki. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Lekko ciepłą wylewamy na przełożone ciasto (na warstwę z kremem). Wkładamy do lodówki na noc, ciasto najlepszej jest na 2 lub 3 dzień od przygotowania.