Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła 160 g mąki pszennej szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm, wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa konsystencją będzie przypominać budyń, zdejmujemy z ognia. Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach.