Panforte di Siena - włoski specjał świąteczny

Krzysztof
Przepisy
11.12.2014 8:30
Panforte di Siena - włoski specjał świąteczny

Przepis

Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:

100g migdałów

70g orzechów laskowych

60g pistacji, obranych

60g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej

4 suszone figi

100g mąki pszennej

2 łyżki ciemnego kakao

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonych goździków

150g drobnego cukru do wypieków

80g miodu

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao i przyprawy.

Orzechy posiekaj z grubsza i wrzuć do miski z mąką. Dodaj skórkę pomarańczową oraz pokrojone figi. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Cukier oraz miód umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ temperaturę, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 2 minuty.

Gorący syrop wlej do misy z suchymi składnikami i wymieszaj szybko, zanim zdąży zastygnąć.

Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez 30 – 35 minut, po czym wyjmij i wystudź w formie.

Przed podaniem pokrój w dowolne kształty i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)