Składniki
Składniki:
150 g miodu
50 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła
2 łyżki kakao
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
50 g suszonych daktyli Bakal Soft
50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
50 g suszonych fig Bakal Soft
Przepis
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.