Przepis
Składniki:
3 jaja
300ml mleka
100g stopionego masła + do posmarowania foremek ceramicznych
200g przesianej mąki
1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej
50 g selera naciowego
60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano)
3 cm obranego, startego świeżego imbiru
1 spory ząbek czosnku
100g dyni
po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry
1 łyżka musztardy francuskiej
świeżo zmielona sól i pieprz
Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem w dość drobną kostkę. Obrany czosnek siekamy na bardzo drobno. Ser i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W mozdzierzu rozdrabniamy ziarna gorczycy oraz czarnuszki i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 190*C (najlepiej termoobieg). Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na bardzo na puszystą masę - tak by podwoiła swą objętość. Do jaj dodajemy pieprz, mleko, roztopione masło, oraz przesianą mąkę i sodę, całość delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Kolejno dodajemy pokrojone dodatki oraz starty ser, doprawiamy do smaku i finalnie delikatnie mieszamy.
Dno i boki foremek żaroodpornych natłuszczamy masłem. Wypełniamy je masą nieco ponad 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półce od 30-35minut - do zauważalnego przyrumienienia powierzchni oraz wyrośnięcia (do tzw "suchego patyczka"). Najlepiej smakuje na ciepło - smacznego! (: