Przepis
SKŁADNIKI:
250g płatków owsianych górskich
40g migdałów
30g orzechów włoskich
80g orzechów ziemnych
30g pestek dyni
40g suszonej żurawiny
60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy
2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS
1,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski
Migdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatków
Dodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzenną
Wlać szklankę wody i wymieszać całość ręką
Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy
Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek
Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C
Wartości odżywcze na 100g to 435kcal w tym 14g białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika.