Pyszne, wegańskie pierniczki owsiane! Samo zdrowie!

Gabriela
10.12.2014 15:50
Pyszne, wegańskie pierniczki owsiane! Samo zdrowie!

Przepis

SKŁADNIKI:

250g płatków owsianych górskich

40g migdałów

30g orzechów włoskich

80g orzechów ziemnych

30g pestek dyni

40g suszonej żurawiny

60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy

2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS

1,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski

Migdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatków

Dodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzenną

Wlać szklankę wody i wymieszać całość ręką

Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy

Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek

Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C

Wartości odżywcze na 100g to 435kcal w tym 14g białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika.