Przepis
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu,
1/2 szklanki ksylitolu,
4 jaja,
skórka otarta z 2 cytryn,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka posiekanego estragonu,
2 łyżki posiekanej stewii,
nasiona z 1 laski wanilii.
Spód:
100 g ciastek owsianych,
½ szklanki mielonych migdałów,
3 łyżki masła migdałowego,
4 łyżki oleju kokosowego.
Sos:
Duża garść listków bazyli,
Garść listków mięty,
3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych),
sok z ½ cytryny.
Klej do pistacji:
1-2 łyżki masła migdałowego
Przygotowanie:
1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.
2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.
3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin.
4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem.
5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowy