Jabłka pieczone w piekarniku

Krzysztof
08.12.2014 23:00
Jabłka pieczone w piekarniku

Przepis

Rzeczy, których potrzebujesz:

4 duże jabłka (najlepiej odmiany Jonagold lub Golden Delicious), ¼ szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ szklanki posiekanych orzechów (najlepiej pekan), ¼ szklanki posiekanych rodzynek lub porzeczek, 15g masła, ¾ szklanki wrzącej wody

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.

W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.

Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.